Nová mladá (37) premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern

2. 11. 2017 10:24:44
Také o knize Johna Graye "Marné naděje" a Lubomíru Zaorálkovi a pozoruhodném jméně kopce na Novém Zélandu.

O Novém Zélandu toho moc nevím. Člověk má tendenci myslet si, že někde jinde je to lepší než doma, že se jinde žije lépe, že jsou tam lepší lidé, kteří se tak nehádají jako u nás - zvláště když o tom „jinde“ moc neví, a když je to „jinde“ hodně daleko, než aby si to mohl ověřit na vlastní oči. Ale když jsem četl o nynější levicové změně na Novém Zélandu; vzpomněl jsem si na knihu Johna Graye „Marné naděje“ ( česky2008), kde tento levicový Angličan tvrdil, že zmenšování úlohy státu v hospodářství a prosazování volného trhu na Novém Zélandu od roku 1980 tuto zemi poškodilo.

Mí přátelé, levicově zaměření, tu knihu četli, a možná se nedostali dál než na pár prvních kapitol, které zavrhují volný trh, a potom mně, pravičákovi, spílali, že chci, aby chudí lidé umírali hlady jako v Anglii za vlády paní Thatcherové, Železné lady ( John Gray píše, že za její vlády nestačily výdělky na uživení rodiny). Tak přesvědčivě to John Gray líčí, že mám podezření, že ovlivnil nějaký čas i u nás silnou módu všeobecně zavrhovat volný trh a jeho neviditelnou ruku. Nový Zéland ukazuje, že se mýlil.

Pravicové vlády, které na NZ od roku 1980 omezovaly vládní výdaje, snížily daně (z příjmu progresivní 10,5% až 33%) , omezilo se zasahování státu do života obyvatel. Podle zprávy Světové banky „Doing Business“ je nyní Nový Zéland na 1. místě na světě ve snadnosti podnikání a patří mu 3. příčka v Indexu ekonomické svobody (po Hongkongu a Singapuru). Inflace je 1%, nezaměstnanost 5%, HDP pravidelně stoupá o 2 až %, státní rozpočet je přebytkový. Zadlužení země se snížilo na 55% HDP, a příští rok se plánuje snížit na 34%. , N.Z. dnes patří k bohatým zemím.

Přesto nynější volby vyhrála levicová „New Zealand Labour“ . A slovník čerstvé 37 leté premiérky se podobá slovníku našeho Lubomíra Zaorálka (když člověk neví, že je Zaorálek sociální demokrat a poslouchá ho, myslel by si, že je komunista) . Slečna Ardern říká: „ Musí se odstranit chudoba...kapitalismus očividně selhal...musí se zvýšit minimální mzda...musí se postavit tisíce cenově přijatelných bytů...“ – hotový Zaorálek, jenomže víc sexy.

V přísaze 26. října 2017 slíbila Jacinda Ardern, že bude „soustředěná, empatická a silná“. „ Soustředěná a empatická“ bude asi znamenat sociálně demokratickou soustředěnost na chudé vrstvy obyvatel. Jistě na to chudé vrstvy netrpělivě čekají. Co myslela tím „silná“ ? Že bude tvrdá vůči bohatým? Nebo tvrdá vůči Austrálii, která přes svého ministra zahraničí, obviňuje vládu NZ z toho, že skrz NZ proudí do Austrálie migranti. NZ naopak žaluje na Austrálii, že migranty (s občanstvím získaným na NZ) zachází nelidsky, že se jim dává špatné jídlo. Další spor s Austrálií se týká podpory studentů. Jacinda Ardern chce přitvrdit a snížit podporu pro australské studenty, jestliže novozelanďanští budou mít v Austrálii podporu nižší než mají na NZ ( chce ji Australanům snížit na 50 NZD na týden, to je asi 33 USD).

Jak se podařilo straně „New Zealand Labour“ zvítězit? Vedení strany bylo ještě 8 týdnů před volbami rozhádané.Po odstoupení předsedy A. Littla, si vedení zvolilo slečnu Jacindu Ardern. Vsadilo úspěšně na její charisma, se kterým uměla oslovovat voliče - podobně jako nedávno E.Macron ve Francii. Působila sympaticky, dobře vypadala, veřejnost seznamovala s cituplnými příběhy svého mladého a chudého dětského života. Jo, kdyby ČSSD měla před volbami takovou Jacindu.

Politické zkušenosti získala v Anglii - jako poradkyně T. Blaira, když byl premiérem. Do roku 2005 byla v mormonské církvi. Rozešla se s ní, protože vyjádřila podporu pro homosexuály. Také byla pro liberalizaci potratů a rovnoprávnost žen s muži ve výši mezd. Na otázku, proč nemá děti, odpovídala, že je to její volba. Říká: Na ženách záleží, zda dají před rodičovstvím přednost kariéře. Je to typická multikulturalistka a zdá se, že i feministka. Také chce víc bojovat proti klimatické změně a to jí přineslo podporu v parlamentu od strany Zelených. Plánuje zákaz nákupu domů na NZ pro cizince i z TPP (Transpacifického partnerství), jehož je NZ členem – zřejmě je ochotná rozhádat si každého... a tak dále.

Nu, nám je to jedno.

Na Novém Zélandu je kopec asi s nejdelším jménem na světě (viz Wikipedie): Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. (Já tak říkám našemu kocourovi.)

Autor: Jiří Plíva | čtvrtek 2.11.2017 10:24 | karma článku: 14.74 | přečteno: 461x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 478 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 977

Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...