Zdravotnictví - poptávka a nabídka a ústava

12. 11. 2016 11:48:12
Po včerejším rozhovoru prezidenta České lékařské komory Milana Kubka v Radiožurnálu jsem měl dnes k ránu plnou hlavu znepokojivých myšlenek (ještě v posteli).

On pravil, že je nejdůležitější dostat do zdravotnictví více peněz a zařídit, aby byl systém spravedlivější. Více peněz proto, aby se vyřešil nedostatek zdravotnického personálu, který má srovnatelně nedostatečné mzdy. Ale co myslel spravedlivějším systémem? To nevím. Domnívám se, že jde o přerozdělování peněz. Také požadoval přesun jistých pravomocí z ministerstva na lékařskou komoru.

Především se do mne dral nepříjemný dojem, že zdravotnictví je stále centralizovanější a lékařská komora bojuje s ministerstvem o to, kdo zde bude centrálně plánovat a řídit a přerozdělovat. Z centrálního plánování a řízení a přerozdělování mám hrůzu.

Prezident Kubek srovnává - a je si dobře vědom, že záleží na tom, co se srovnává s čím. Ano, lékaři mají ve srovnání s ostatní populací poměrně vysoké platy, ale je nutno srovnávat s platy v Německu a na západě, protože lékaři vidí ten rozdíl - a my nechceme, aby nám utíkali, protože jich máme nedostatek.

Člověka napadne, proč se lékaři nespokojí s průměrným platem asi 60 tisíc Kč a chtějí víc. S takovým platem přece mohou krásně žít. A když by měli víc peněz, tak by měli problém s tím, jak je utrácet, místo aby se věnovali dalšímu sebevzdělávání a léčení.

Možná prostě někteří lékaři vidí, že by mohli mít víc, tak toho chtějí využít. To je normální chování. A tedy utíkají za hranice.

Mzda je z ekonomického hlediska cena práce na trhu. Kubek požaduje pro lékaře tržní mzdy. Cena práce se jako každá cena v tržní ekonomice neurčuje z ministerstva, ale vzniká bojem poptávky a nabídky. Takže je zbytečné, aby někdo, třeba mocný Kubek, požadoval tržní mzdy, když ty mají vznikat samy od sebe pod tlakem nabídky a poptávky.

A jsme u toho. Ježto nabídka léčení je podle naší ústavy bezplatná, nestačí uspokojit poptávku. Bezplatná poptávka po léčení u nás značně převyšuje nabídku lékařů, takže je jich nedostatek. Jinak řečeno, kdyby si lidé museli léčení platit, poptávka by se zajisté značně snížila. Ale zajisté by se najednou ukázalo, že lékařů není nedostatek, ale nejspíš přebytek.

Možná by pan Kubek souhlasil, že placení by snížilo poptávku po léčení - ale máme v ústavě, že se platit nesmí. A jak si vzpomínáme, ministr Julínek se pokusil o malé obejití ústavy – a jaký se ozval řev! Kubek by dodal, že by to také rapidně snížilo úroveň zdravotní péče.

Je bezplatné zdravotnictví z hlediska zdraví lepší než placené?

Odpověď není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Ono není zcela zdravé běhat s každou prkotinou k doktorovi. Ale hlavně je špatné to, že lidé přestali o svém těle a duchu přemýšlet. Kdyby museli platit, přemýšleli by víc a zkoumali různé možnosti. Nouze naučila Dalibora housti. Bezplatné zdravotnictví dělá z lidí biologické tupce.

Je třeba změnit ústavu!

Kde se stará stát, přestávají se starat občané – a tím blbnou.

Autor: Jiří Plíva | sobota 12.11.2016 11:48 | karma článku: 18.69 | přečteno: 625x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 614 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 977

Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...