Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudce nebo zákon?

   Dnes, kdy se debatuje o uvězněných poslancích Davivu Rathovi a Romanu Pekárkovi - jak ve vězení berou poslanecký plat, se hodí napsat něco o spravedlnosti. Voláme po spravedlnosti, když pociťujeme nedostatek práva. Jak to tedy je s Rathem a Pekárkem?

  Řekněme, že by  sněmovna odsouzeným poslancům  ve vězení přestala dávat poslanecký plat. Odsouzený poslanec by to dal k soudu. Soudce, který by rozhodoval spravedlivě, by to měl rozhodnuto  za pět minut. Je to jednoduchá záležitost: skutková podstata je nepochybná a pobírat poslanecký plat ve vězení není spravedlivé. Tak proč to nejde?

   Podle jednoho senátora (Stanislava Křečka)  jsme se  zde dostali „ do velmi složité situace“. Neřekl proč. Nejspíš existují zákony, které nedovolují odebrat tento plat.

   Do demokracie prý patří, že nemá rozhodovat člověk, ale zákon. Tím se má  zabránit svévolnému rozhodování, které by mohlo být stranické, uplacené a podobně. Tento článek chce ukázat že požadavek "ne člověk, ale zákon" je špatný.

Například slib soudce: „Slibuji na svou čest a svědomí, že se budu řídit právním řádem České republiky, že jej budu vykládat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a že v souladu s ním budu rozhodovat nezávisle, nestranně a spravedlivě.“ (Zákon o soudech.) Není to nějak zmatený slib?

  Podle toho máme v našem právním řádu  „čest a svědomí“ soudce a dokonce závazek rozhodovat spravedlivě, ale zároveň  je  soudce nucen řídit se zákonem a nemá do toho zaplétat, co on považuje za spravedlivé, protože nemá rozhodovat člověk, ale psaný zákon. Čest a svědomí a spravedlnost - to je v tom slibu jenom proto, aby to pěkně znělo. A jakoby nestačilo rozhodovat „spravedlivě“ přidalo se tam ještě „nestraně a nezávisle“. No, zní to hezky. Co když bude rozsudek sice spravedlivý, ale  stranický a závislý? Co pak? Co má přednost? A co když bude rozsudek sice podle zákona, ale špatný podle svědomí  soudce? Má soudce rezignovat?

   Podle mne by slib soudce měl znít: „Slibuji, že budu rozhodovat spravedlivě.“ Nic víc.

   Řídit se naším právním řádem, nemusí být pokaždé v souladu s tím, že se má rozhodovat spravedlivě.  Co je „spravedlivě“?  Podle mne  každý nějak cítí, co je spravedlivý skutek, ale spravedlnost obecně definovat nelze. Stačí poslouchat debaty profesorů – neshodnou se. Shodnou se, že spravedlnost je rovnost.  Ale říkají rovnost před zákonem. Zapomněli na soudce. Je to i rovnost před soudcem. Ale samotná rovnost není  celá spravedlnost – je to jen  podstatná vlastnost. Všichni cítíme, že je nespravedlivé, aby poslanec ve vězení pobíral plat. Cítíme, co je nespravedlivé.

  Když jsou  dva ve sporu v tom, jak cítí spravedlnost, dají to rozhodnout soudci. Soudcem má být moudrý a zkušený člověk, který by měl mít schopnost vytušit, jak by společnost, ve které žije a kterou  by měl dobře znát, posoudila spravedlivě daný spor. Takový by měl být soudce.

   Demokratická společnost ho ale takového nechce. Lidem se nedůvěřuje. Má soudit zákon a ne člověk – z nedůvěry v soudce.

   Zákony ale také píší lidé, zvolení demokraticky, a bohužel nejsou moudří a zkušení a nestranní a nezávislí. Zákonodárcům také nikdo nedůvěřuje.

  Sama podstata psaného zákona, totiž, že má být obecný  a zahrnovat nejrůznější situace a skupiny, je pochybná. Protože život je nekonečně košatý a proměnlivý a v různých skupinách, pospolitostech společenstvích je pojetí spravedlivých skutků různé – a proč by nemělo být různé?

   Uvažte: když život a podmínky života jsou nekonečně různorodé a mění se, muselo  by z hlediska požadavku „ne lidé, ale zákon“, vznikat nekonečné množství zákonů a musely by se měnit, jak se proměňuje život. A to se také děje a nikomu se to nelíbí, protože se v tom množství a změnách už nikdo nevyzná. Jediné řešení je změnit ten požadavek. Dovolit soudcům, aby nemuseli rozhodovat podle psaných zákonů. Hlava a cit soudce nahradí spoustu zákonů.

  V malých společenstvích mohou nejlépe soudit spory místní lidé. Bývaly doby, kdy si vesnice zvolila  za soudce třeba kováře. Pro toho bylo  někdy největším problémem zjistit tzv. skutkovou podstatu.  Pro místní záležitosti soudce ani nepotřeboval  právnické vzdělání. Když se jednalo o složitý spor, předložil se vyššímu soudu, kde už byli vzdělaní  a zkušení lidé, kteří věděli, jak se v podobných případech postupovalo minule a museli počítat s tím, že jejich rozhodnutí budou hodnotit další soudci, veřejnost a budoucnost.

   Demokracie má být omezení moci politiků. Je dobře, že se politikům nedůvěřuje, ale když už má být někdo, komu se má důvěřovat, ať to jsou soudcové.

    V roce 2000 byl v Respektu rozhovor s tehdejším  ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem. Redaktoři ho nešetřili a on na některé otázky odmítl odpověď. Prý chystá koncepční reformu. Už to nestačil nebo se mu zdálo, že to neprojde.  Možná raději umřel.

Autor: Jiří Plíva | pátek 1.2.2013 19:00 | karma článku: 7,24 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Jiří Plíva

Povinná škola pro šestileté děti je špatně

Mám zkušenost s individuální výukou pěti-šestiletých dětí. Každé dítě je odlišné i podle toho v jakém prostředí vyrůstá. Prostředí učí. Děti jsou posílány do povinné školy předčasně.

17.9.2018 v 11:17 | Karma: 16,34 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jiří Plíva

K tomu plagiátorství

Podle mého názoru jsou paní Malá a pan Krčál jsou jen špičkou obrovského ledovce, který se občas vynoří nad hladinu.

18.7.2018 v 16:43 | Karma: 22,00 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Jiří Plíva

Klaus mladší v Boleticích

Nelíbí se mi článek Václava Klause ml.na Novinky.cz (zde) o jeho návštěvě tzv. pasťáku v Boleticích.

15.5.2018 v 21:45 | Karma: 17,33 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Společnost

Jiří Plíva

Spory o dvouleté děti

V souvislostí s úmyslem některých poslanců dát do zákona povinnost pro mateřské školy přijímat do péče už dvouleté děti se o tomto problému diskutuje a diskuze často míří do nepodstatných věcí.

28.3.2018 v 16:30 | Karma: 7,85 | Přečteno: 309x | Diskuse| Politika

Jiří Plíva

Indoktrinace ve školství

Indoktrinace (z lat. doctrina, nauka) znamená úsilí zaměřené k slepému a odevzdanému přijetí určité doktríny, názorů či postojů, které nepřipouští diskusi ani kritiku. Někdy je provázeno nátlakem nebo hrozbami. (Wikipedie)

22.2.2018 v 17:36 | Karma: 13,68 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:44

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 981x
Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Seznam rubrik